Regionalni ured UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, u saradnji sa Vladom Albanije, organizovao je međunarodnu konferenciju “Mapiranje budućnosti 30 godina nakon Pekinga: Efikasni institucionalni mehanizmi za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena”. Ovaj događaj obilježava 30. godišnjicu Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, globalnog nacrta za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojaka.

Rezultati konferencije doprinijet će regionalnom revizijskom sastanku Peking+30 zakazanom za oktobar 2024. godine, kao i naknadnom globalnom pregledu Pekinške deklaracije i Platforme za akciju na 69. sjednici Komisije o statusu žena.

Na konferenciji su učestvovale delegacije ukupno 18 država,  a istu je otvorila ministrica zdravlja i socijalne zaštite Albanije Albana Koçiu i Balén Sanz Luque, regionalna direktorica UN Women za Europu i Centralnu Aziju, te putem video-veze Nyaradzayi Gumbonzvanda, zamjenica izvršnog direktora UN Women za normativnu podršku, sistem UN-a i programske rezultate.

Delegacija Bosne i Hercegovine koju su činili Agencija za ravnopravnost spolova BiH, MLJPI i Gender Centar Federacije BiH učestvovali su u okviru Panela 1:  “Jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost: Rasprava o najboljim praksama za jačanje autoriteta, kapaciteta i resursa institucionalnog mehanizma” a kao primjer pozitivne prakse djelovanja u regiji.

Tim povodom je posebno istakutna činjenica da je donošenjem četvrtog Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine, potvrđena  snažna predanost sistemskom djelovanju u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti, temeljena na principima Pekinške deklaracije i Platforme za akciju. Također, realizacija dugoročne strategije gender mainstreaminga pokazuje određene naznake uspješnosti, manifestirajući se kroz značajan porast alokacija za poboljšanje situacije žena na tržištu rada, u ekonomiji brige te u sferi neplaćenog rada i socijalnih prava.

U institucionalnom kontekstu Bosne i Hercegovine, kontinuitet provođenja aktivnosti u domeni gender mainstreaminga zadržava svoj ključni značaj putem prepoznatljivih gender institucionalnih mehanizama primarano Agencije za ravnopravnost spolova BIH, Gender Centra Vlade FBIH i Gender Centra Vlade RS.

Na ovom međunarodnom skupu, ministri i visoki zvaničnici iz Evrope, Centralne Azije i šire imali su priliku ragovarati o strategijama za jačanje institucionalnih mehanizama za unapređenje rodne ravnopravnosti, izgradnju partnerstava i dijeljenje efikasnih praksi.

Bosna i Hercegovina podnijela je u roku Izvještaj o napretku u primjeni Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje u BiH u okviru procesa Peking +30 u kojem je detaljan pregled ostvarenog napretka, preostalih izazova i ključnih prioteta u narednom periodu.  

Izvještaj o napretku izradila je Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Gender Centara Federacije BiH i Gender Centar Republike Srpske, na osnovu prikupljenih informacija nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, uz tehničku podršku kancelarije UN Women u Bosni i Hercegovini  a koji  je dostupan na stranicama:_

CSW69 / Beijing+30 Preparations | UN Women – Headquarters

Beijing+30 Regional Review Meeting | UNECE

BIH ovim Izvještajem još jednom iskazuje opredjeljenje za poboljšanje položaja žena i djevojčica u društvu, njihovo osnaživanje, kao i rodnu ravnopravnost u svim oblastima života i društva.